Nederlandse ondertiteling op YouTube

Aangepast op

Feilloos is het nog niet, maar je kunt vanaf nu ook video's op YouTube vertalen naar het Nederlands. Google heeft namelijk aan 200 miljoen video's Nederlandse ondertiteling toegevoegd.

De vertaalfunctie zelf bestaat al een aantal jaar, maar voorheen kon je alleen nog maar kiezen tussen Engels, Spaans, Koreaan en Japans. Nu heeft Google de functie uitgebreid met meerdere talen. Naast Nederlands zijn ook nog Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Russisch toegevoegd aan de lijst. De ondertitelingsknop vind je rechtsonder een video en is een vierkant met streepjes.

Letterlijk

Als je de vertaalfunctie gebruikt in een filmpje, dan krijg je de letterlijke vertaling te zien waardoor je ondertitels ongetwijfeld fouten bevatten. Om dit probleem uit de weg te gaan kan de uploader van de video zelf ook de ondertitels aanpassen, zodat ze wel correct zijn. Ook is het mogelijk om tekst bij je video toe te voegen die je als ondertiteling kan gebruiken.

De Nederlandse versie is op dit moment nog maar een testversie, maar bij de Engelse versie gaat ook niet alles goed. Bekijk hier een aantal filmpjes waarbij de ondertiteling nog niet helemaal lekker loopt.

Door: Esther