Ongelukken door niet-alerte trucker

Aangepast op

Vrachtwagenongelukken op snelwegen worden vooral veroorzaakt doordat de chauffeurs niet goed opletten. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De raad heeft onderzoek gedaan naar alle dodelijke ongevallen van de afgelopen vijf jaar. Verminderde alertheid speelt aantoonbaar een rol bij tien tot vijfentwintig procent van de ongevallen.

Andere oorzaken voor aanrijdingen met vrachtwagens zijn klapbanden en onduidelijkheid rond spitsstroken.

23 doden

Gemiddeld gebeuren er per jaar zo'n duizend ongelukken met vrachtwagens. Daarbij vallen elk jaar zo'n 23 doden en raken 105 mensen zwaar gewond, meestal andere weggebruikers.

Verminderde alertheid wordt vooral veroorzaakt door vermoeidheid, bijvoorbeeld als gevolg van lange en onregelmatige rijtijden of slechte nachtrust.

Bovendien letten chauffeurs soms minder goed op doordat ze afgeleid worden, bijvoorbeeld omdat ze bellen, de boordcomputer gebruiken of eten en drinken pakken. En soms letten ze niet op bij beginnende files.

Extra parkeerplaatsen

De Onderzoeksraad adviseert om extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan te leggen, zodat chauffeurs meer rust kunnen nemen. Volgens Rijkswaterstaat is er nu een tekort van 1800 plekken.