KNWU neemt afscheid van Van Vliet

Aangepast op

De Nederlandse wielerunie gaat het contract van bondscoach Leo van Vliet, dat 31 december afloopt, niet verlengen.

De KNWU wil volgend jaar aan de slag gaan met een full-time coach. De huidige aanpak, zo stelt de bond, is niet effectief genoeg om de komende vier jaar door te zetten.

Over een opvolger voor Van Vliet, die vier jaar lang part-time bondscoach was, wordt later dit jaar een besluit genomen.

Kanttekeningen

Van Vliet laat weten een mooie periode achter de rug te hebben, maar plaatst toch ook kanttekeningen. "Ik kan terugzien op een mooie periode waarin ik me 200 procent heb ingezet, maar ik kan mij niet altijd vinden in de instelling en motivatie van sommige renners."

De bondscoach liet eind september weten dat hij de renners van de Rabobank-ploeg "te gepamperd" vindt. Daar voegt hij nu aan toe: "Terpstra werd in Australiƫ bijna wereldkampioen en als dat gebeurt, heb je het goed gedaan. Het gaat mij ook om wat de laatste twee jaar in de wedstrijd gebeurt, dat we geen winnaars zijn."

Zeeman bedankt

Thorwald Veneberg, de technisch directeur van de KNWU, gaat nu op zoek naar een bondscoach die in samenspraak met de wielerploegen ook trainingskampen gaat beleggen.

Een van de kandidaten om Van Vliet op te volgen was Merijn Zeeman, nu nog werkzaam bij Argos-Shimano, maar straks bij Rabobank. "Er is al met kandidaten gesproken", zei Veneberg tegen de NOS. "En Merijn is een van de kandidaten."

Zeeman heeft echter al laten weten geen interesse te hebben in de klus.