Duitse onthouding over Palestijnen

Aangepast op

Duitsland zal de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties niet steunen. Het land zal zich vandaag in New York onthouden van stemming.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle zegt dat er goed over het besluit is nagedacht. "Duitsland steunt het doel van een Palestijnse staat. We hebben dat op verschillende wijzen laten zien, maar de grote stap naar een eigen staat kan alleen het resultaat zijn van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen", zegt Westerwelle in een verklaring.

Groot-Brittannië

Gisteren liet Groot-Brittannië weten de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties onder voorwaarden te steunen. De Palestijnen zouden onder meer weer plaats moeten nemen aan de onderhandelingstafel met Israël.

De Palestijnse aanvraag wordt waarschijnlijk vandaag ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN. De aanvraag haalt zo goed als zeker een meerderheid. Er is veel steun van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Arabische landen. Ook veel Europese landen stemmen voor, waaronder Frankrijk, Spanje en Denemarken.

Nederland heeft gezegd dat het de verhoging van de status niet zal steunen. Volgens minister Timmermans is de aanvraag niet bevorderlijk voor het vredesproces. Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer nog over de aanvraag.