PvdA: opheldering patiëntendossier

Aangepast op

Regeringspartij PvdA wil duidelijkheid van minister Schippers van Volksgezondheid over het digitaal patiëntendossier. Onder patiënten bestaat onrust over het nieuwe systeem dat op 1 januari 2013 wordt ingevoerd.

PvdA-Kamerlid Bouwmeester wil de zekerheid dat de patiëntengegevens veilig worden opgeslagen, dat de privacy is gewaarborgd en dat het systeem niet gekraakt kan worden door hackers. "We maken ons zorgen en willen daarom duidelijkheid van de minister," zei Bouwmeester in het NOS Radio 1-Journaal.

Landelijke invoering

Twee jaar geleden stemde de Eerste Kamer tegen een landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd), onder meer omdat de minister de privacy van patiëntengegevens niet kon waarborgen.

De zorgverzekeraars hebben vervolgens zelf een systeem opgezet om huisartsen, ziekenhuizen en apothekers digitaal informatie te laten uitwisselen.

Wet

Het ministerie van Volksgezondheid is bij de opzet van het nieuwe uitwisselingssysteem betrokken, omdat er wettelijke regels over beveiliging en privacy moeten komen.

De PvdA is wel bezorgd, maar denkt wel dat minister Schippers de onrust kan wegnemen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt," aldus Bouwmeester.