CU: Griekenland uit de euro

Aangepast op

Het is zowel voor Griekenland als voor de andere eurolanden beter als Griekenland uit de euro stapt. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die in opdracht van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie onderzoek deed naar de toekomstkansen van de euro.

Lees hier het onderzoek van hoogleraar Graafland.

De onderzoekers bekeken vijf scenario's: van een verdergaande integratie van de eurozone tot het compleet afschaffen van de euro en de herinvoering van de nationale munten.

De economie van Griekenland kan volgens het onderzoek het beste worden hersteld door de invoering van een eigen munt, die kan devalueren ten opzichte van de euro. In de overgebleven eurolanden zal de stabiliteit dan ook toenemen, schrijven de onderzoekers.

Eerlijk verhaal

Ze pleiten er wel voor om een groot deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. Ook moet het land gewoon lid blijven van de EU.

Volgens partijleider Arie Slob is het tijd dat het kabinet het eerlijke verhaal vertelt. "Wat we nu doen is aanmodderen. De schulden van Griekenland zullen alleen maar toenemen."

Hij sluit niet uit dat ook andere Zuid-Europese landen de euro moeten verlaten.