Argentijns bankroet afgewend

Aangepast op

Een nieuw faillissement van Argentinië is voorlopig voorkomen. Dat dreigde nadat een rechter in New York vorige week had bepaald dat het land een bedrag van zo'n 1 miljard euro voor 15 december aan een van zijn schuldeisers moet betalen. In een beroepszaak is nu besloten tot uitstel met minstens enkele maanden.

Argentinië is in een lange juridische strijd verwikkeld met een aantal schuldeisers. Het land maakte begin deze eeuw een diepe economische crisis door en ging in 2001 failliet. Daarop werd besloten tot herstructurering van de schulden. De schuldeisers die eraan meededen, kregen nog maar een deel van hun geld, grofweg zo'n 30 procent.

Failliet

Niet alle schuldeisers wilden aan de herstructurering meedoen en een aantal eist via de rechter het volle pond. Een van hen kreeg vorige week in een vonnis van een rechter in New York gelijk. Argentinië zou voor 15 december 1 miljard moeten betalen. Als ook de andere schuldeisers zich op dat vonnis beriepen, zou Argentinië opnieuw failliet gaan.

Een hogere rechter heeft nu bepaald dat er op 27 februari een hoorzitting komt, waarop beide partijen hun zaak mogen presenteren. Voor die datum hoeft er niet betaald te worden, waardoor een Argentijns bankroet in ieder geval voor even is afgewend.