Zeldzaam: vreedzame dag in New York

Aangepast op

Het is lang geleden dat de politiemannen in New York het meemaakte: een dag zonder gewelddadige steek-, schiet- of vechtpartij. Zo'n dag was het afgelopen maandag.

Een woordvoerder van de politie in New York zegt dat deze geweldloze maandag een zeldzame was, maar niet helemaal onverwacht. De stad is namelijk de laatste jaren veiliger geworden. Dit jaar zijn er "nog maar" 366 moorden gepleegd, 23 procent minder dan vorig jaar. Naar verwachting sluit de stad het jaar af met 400 moorden en dat is volgens de woordvoerder het laagste aantal sinds de jaren zestig.

Er was overigens maandag in de stad nog wel minstens één geweerschot te horen: een 16-jarige jongen liep een ziekenhuis in de Bronx binnen met een schot in zijn dij. De politie concludeerde later dat de jongen zichzelf in het been had geschoten. Kennelijk telt dat niet mee voor de statistieken. Aan de geweldloze uren kwam een eind toen op dinsdag een 27-jarige man werd neergeschoten in Brooklyn.

iTheft

Het aantal moorden in New York is dus gedaald, maar het aantal misdaden is in totaal wel met 3% gestegen. Dat zou liggen aan de zogeheten 'iTheft', de diefstal van iPods, iPads en iPhones.