Fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat GroenLinks beter moet luisteren naar de leden van de partij. Dat schrijft hij in een e-mail die morgen naar de leden wordt gestuurd. Hij gaat in die e-mail in op alle problemen die hebben geleid tot de verkiezingsnederlaag van 12 september.

Van Ojik voerde de afgelopen weken gesprekken met groepen leden. Velen van hen vinden dat de afstand tussen de leden van GroenLinks en de volksvertegenwoordigers te groot is. Ze proberen thuis groen en sociaal te leven en zien dat niet terug bij hun partij, vindt Van Ojik.

'Een rommeltje'

Volgens de fractievoorzitter begonnen de problemen met het steunen van de politiemissie in Kunduz. Daar hebben veel leden nog steeds moeite mee. Ze kregen het besluit pas achteraf voorgelegd en hadden niet de indruk dat hun opvatting er nog veel toe deed.

Ook tijdens de verkiezingscampagne ging er veel mis. Van Ojik noemt de gang van zaken rond het lijsttrekkersreferendum "een rommeltje". Het partijbestuur vond één van de kandidaten, Tofik Dibi, ongeschikt. Dat leidde tot veel commotie. Van Ojik pleit voor betere omgangsvormen in de partij.

Links

Veel leden hadden moeite met het verkiezingsprogramma, waarin GroenLinks pleitte voor het versoepelen van het ontslagrecht en het versoberen van de WW. Ze vragen zich af wat daar links aan is. Van Ojik zegt nu dat het kabinet bij de voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt niet op de steun van GroenLinks hoeft te rekenen.

"Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken", schrijft Van Ojik.

STER reclame