Aangifte kogelbrief ingetrokken

Aangepast op

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse actievoerder Sharona Lieuw On die afgelopen donderdag een kogelbrief ontving, trekt haar aangifte bij de politie in. Lieuw On, activiste bij de mensenrechtenorganisatie Jongeren tegen Amnestie, zegt op de site van dagblad De Ware Tijd dat haar vader vreest voor haar leven als ze de aangifte handhaaft.

Jongeren tegen Amnestie wilde zaterdag een protestactie houden tegen de omstreden Amnestiewet die in april door het Surinaamse parlement is aangenomen. Door die wet werden de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, niet verder vervolgd. De protestactie werd afgelast nadat de activiste de kogelbrief had ontvangen.

Waakzaam

De oppositiepartijen spraken hun diepe zorg uit over de brief en drongen erop aan dat de 19-jarige Lieuw On aangifte zou doen. In een verklaring riepen de partijen het Surinaamse volk op om waakzaam te zijn.

Ook vanuit de coalitie van de president werd aangedrongen op een diepgravend onderzoek. Parlementariër Mohamed Abdoel van Bouterse's NDP-fractie suggereerde dat de kogelbrief door de activisten zelf in scène was gezet om politieke propaganda te bedrijven en de regering in diskrediet te brengen.

Valse aangifte

Dat de aangifte nu is ingetrokken, verbaast Abdoel zeer. "Hoe kan je, na zoveel aandacht en unanieme politieke steun voor een onderzoek je verklaring intrekken?", zei hij tegen de NOS. "Als mevrouw Lieuw On werkelijk vreest voor haar leven dan kan ze om politiebewaking vragen." Hij vindt dat het onderzoek moet doorgaan, waarbij ook moet worden onderzocht of de aangifte vals was.

Sharona Lieuw On zegt dat ze de aangifte heeft ingetrokken voor haar ouders. "Zij hebben hier de jaren 80 meegemaakt en hebben het beste met mij voor. Mijn vader heeft gevraagd of ik permanente politiebewaking kon krijgen, maar dat was niet mogelijk. Daarom heb ik besloten de aangifte in te trekken. Als het Openbaar Ministerie toch doorgaat met een onderzoek heb ik daar geen enkel bezwaar tegen", zegt Lieuw On.