Hacker kraakt server atoomorganisatie

Aangepast op

PARASTOO IS SPEAKING . ITS OUR FIRST PUBLIC MESSAGE . YOU WILL BE HEARING GAME CHANGING NEWS FROM US FREQUENTLY FROM NOW ON.

Dit is de boodschap van de vermoedelijk Iraanse hacker die heeft ingebroken in het computersysteem van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De hacker, 'Parastoo' geheten, heeft gevoelige gegevens van één van hun servers gestolen. Hij zette de namen en e-mailadressen van enkele wetenschappers werken voor het instituut op internet.

Hacker dreigt meer te publiceren

Parastoo heeft gedreigd nog meer informatie te publiceren als er nieuwe aanslagen op Iraanse atoomwetenschappers worden gepleegd. In de afgelopen jaren zijn er al meerdere Iraanse wetenschappers vermoord. Iran houdt Israël en de Verenigde Staten daarvoor verantwoordelijk.

Volgens het Duitse persbureau dpa is het onwaarschijnlijk dat de inbraak in opdracht van een buitenlandse overheid gedaan is. Een betrouwbare bron vertelde hen namelijk dat de hack heel onhandig is aangepakt.

De IAEA zegt het voorval te onderzoeken en dat de gestolen data in ieder geval niets te maken had met het onderzoek van de IAEA naar het Iraanse atoomprogramma.

Deelnemerslijsten conferentie

De gegevens die de hacker heeft, komen van een server die niet meer in gebruik is. Het zou om deelnemerslijsten van conferenties gaan.

Door: Anna