Cel voor brein aanslag Rode Plein

Aangepast op

Een radicale moslim is in Rusland veroordeeld tot 15 jaar cel voor het voorbereiden van een aanslag op het Rode Plein in Moskou. De aanslag mislukte: een spam-sms'je doorkruiste zijn plannen.

De man maakte deel uit van een terroristische organisatie uit de deelrepubliek Dagestan. Hij bracht bomriemen, verstopt in verwarmingen, naar Moskou. Twee vrouwen moesten de aanslag plegen in 2010 op oudjaarsavond, als er duizenden mensen op het Rode Plein staan.

10 jaar

De bomgordels van de vrouwen waren gekoppeld aan een mobiele telefoon: een sms-bericht zou de bomgordel tot ontploffing brengen. Onderweg naar het plein kwam er een spam-sms'je binnen waardoor de bomgordel voortijdig ontplofte.

Eén van vrouwen kwam door de ontploffing om het leven. De ander overleefde het. Zij werd opgepakt en kreeg in mei van dit jaar een celstraf van 10 jaar.

Zwarte weduwen

Het brein achter de aanslag werd ook veroordeeld voor de moord op twee politieagenten en drie burgers in Dagestan. Tijdens het proces werkte hij mee met justitie. Hij gaf onder meer informatie over de leider van de terroristische groep. Zijn verklaringen leidden tot een reeks liquidaties van radicale moslims.

Sinds 2000 hebben enkele tientallen vrouwen, veelal uit de Kaukasus, zelfmoordaanslagen gepleegd op Russische doelen. De vrouwen worden ook wel zwarte weduwen genoemd; vaak zijn het vrouwen van islamisten die zijn gedood door Russische troepen.