GB: wijziging aanvraag Palestijnen

Aangepast op

Groot-Brittannië is onder voorwaarden bereid de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties te steunen. Minister Hague van Buitenlandse Zaken zei in het Lagerhuis dat de Palestijnen zonder voorwaarden aan de onderhandelingstafel met Israël moeten plaatsnemen.

Hague wil ook de garantie van de Palestijnen dat ze geen poging doen om lid te worden van organen als het Internationaal Strafhof. Israël vreest dan aanklachten wegens oorlogsmisdaden.

Volgens Hague zijn dergelijke stappen niet bevorderlijk voor het vredesproces. Hij kondigde aan dat Groot-Brittannië zich zal onthouden van stemming als de Palestijnen de resolutie niet aanpassen.

Onverstandig

Hague's ambtgenoot in Frankrijk, minister Fabius, liet gisteren weten dat Parijs de aanvraag van de Palestijnen wel steunt. Ook Zwitserland en Denemarken zullen voor de resolutie stemmen.

Een woordvoerder van de Duitse regering zegt dat Berlijn de Palestijnen niet zal steunen bij de aanvraag. Ook Nederland heeft eerder te kennen gegeven de aanvraag onverstandig te vinden. Het kabinet vindt eenzijdige stappen niet bevorderlijk voor het vredesproces.

Voldoende steun

De Palestijnse aanvraag wordt waarschijnlijk morgen of vrijdag ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN. De verwachting is dat er voldoende steun voor is, aangezien de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Arabische landen.