NS en ProRail denken verschillend

Aangepast op

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail denken verschillend over hun precieze verantwoordelijkheden op gebieden waarop ze moeten samenwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet wil dat de NS en ProRail beter samenwerken en de twee organisaties vinden zelf ook dat dat moet. Volgens een onderzoek dat de twee samen met een extern bureau hebben gedaan, denken de organisaties verschillend over hun verantwoordelijkheden op de gebieden "dienstregeling", "capaciteitsverdeling" en "stations".

Grondige herziening

In het onderzoeksrapport staat verder dat een gedeelde visie voor het Nederlandse spoorsysteem ontbreekt. De NS en ProRail pleiten voor een grondige herziening van de samenwerking. Het kabinet had de hoofdlijnen van de conclusies al eerder naar buiten gebracht, maar het hele rapport is nu pas naar de Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Mansveld wil knelpunten in de samenwerking wegnemen om zo het spoorsysteem te verbeteren. De NS en ProRail liggen geregeld onder vuur vanwege vertragingen en storingen.