Godgeleerdheid weg uit Leiden

Aangepast op

De Universiteit Leiden stopt in 2014 met de oudste studie in Nederland: godgeleerdheid. Dat is de predikantenopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland.

Die studie kan binnenkort alleen nog worden gevolgd aan de VU in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens decaan Wim van den Doel neemt het aantal studenten al af nu duidelijk is dat de colleges vanaf 2014 alleen nog gevolgd kunnen worden in Amsterdam en Groningen.

Lage Landen

Van den Doel: "Dat betekent het einde van een hele lange traditie. Het is een van de kleinere opleidingen in Leiden". Kort na de oprichting van de Universiteit Leiden in 1575 door Willem van Oranje konden studenten worden opgeleid tot predikant. Een predikantenopleiding bestond toen nog niet.

"De enige universiteit van de Lage Landen was destijds de universiteit in Leuven (bij Brussel). Dat was de katholieke universiteit. Willem van Oranje wilde een protestants alternatief, en dat werd Leiden", zegt Van den Doel.

Studenten die nu net aan hun opleiding zijn begonnen, kunnen hun studie in Leiden gewoon afronden. Pas in 2014 wordt niemand meer toegelaten tot de predikantenstudie in Leiden.