Speciale cursus voor halal-slachter

Aangepast op

Slagers kunnen zich vanaf eind volgende maand specialiseren in de halal-slacht. Ze kunnen bij opleidingsinstituut SVO een nieuwe training volgen.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid gaat er bij de training bijzondere aandacht uit naar het dierenwelzijn. "Tijdens de opleiding worden slachters en slachthuismedewerkers van halal-vlees bijgeschoold en geëxamineerd in allerlei aspecten over het dierenwelzijn in de aanloop naar en tijdens het onbedwelmd slachten", zegt het CMO.

De cursus duurt twee dagdelen. Daarbij krijgen slagers achtergrondinformatie over de religieuze aspecten van het ritueel slachten en over de technische aspecten.

Compromis

Aanleiding voor de cursus zijn de afspraken die staatssecretaris Bleker in juni maakte met religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen en dierenartsen. Ze spraken af dat onverdoofd slachten is toegestaan, maar dat het dier niet langer dan veertig seconden na het toebrengen van de halssnede bij bewustzijn mag zijn.

De afspraken worden gezien als een compromis van de organisaties, toen een verbod op onverdoofd ritueel slachten het niet haalde in de Eerste Kamer.