NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Neuroloog weigert onderzoek

De 67-jarige neuroloog Ernst Jansen Steur wil niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. Dat heeft zijn advocaat in de rechtbank in Almelo verteld tijdens de regiezitting van de zaak tegen de specialist van het Medisch Spectrum Twente.

De advocaat wilde geen nadere informatie geven waarom de neuroloog geen onderzoek wil ondergaan. Hij liet blijken dat hij een "sporadisch" contact met de arts heeft.

Op de eerste zittingsdag werd op verzoek van de raadsman besloten tot een nieuwe regiezitting. Die staat gepland voor 17 december.

Volgens de advocaat van Ernst Jansen Steur zijn er zoveel nieuwe feiten op tafel gekomen, dat er meer tijd nodig is voor bestudering van alle processtukken. De rechtbank kan zich daarin vinden.

Onnodige hersenoperatie

Vandaag werd onder meer bekend dat in het Medisch Spectrum Twente dertien patiënten mogelijk onnodig een hersenoperatie hebben gehad. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het ziekenhuis. De ingrepen vonden plaats op basis van diagnoses van Jansen Steur.

Zeven geopereerde patiënten zijn overleden. Het ziekenhuis zegt dat er op dit moment geen verband kan worden gelegd met het schandaal rond Jansen Steur. Het kan zijn dat de betrokkenen door andere oorzaken zijn overleden, zegt het MST, dat de gevallen verder onderzoekt.

Zelfmoord

Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt de neuroloog van 21 strafbare feiten. Volgens het OM heeft een vrouw door zijn toedoen zelfmoord gepleegd. Twee andere vrouwen en zes mannen heeft hij "zwaar lichamelijk en geestelijk leed" aangedaan door verkeerde diagnoses en behandelingen, luidt de aanklacht verder.

Daarnaast wordt Jansen Steur beschuldigd van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. In het totaal hebben veertig mensen aangifte gedaan tegen Jansen Steur.

1,2 miljoen euro

De neuroloog heeft tot 2003 bij een groot aantal mensen een verkeerde diagnose gesteld en onterecht medicijnen voorgeschreven. Hij stelde bij hen de diagnose alzheimer, MS of parkinson, terwijl ze daar achteraf niet aan bleken te lijden. Patiënten hebben in totaal al voor 1,2 miljoen euro schadevergoeding gekregen voor zijn fouten.

Jansen Steur was vandaag tijdens de eerste zitting afwezig. Volgens zijn advocaat zal hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak wel aanwezig zijn.

STER reclame