NOS NieuwsAangepast

'Verdachte pedo moet wachtwoorden geven'

Als het aan minister Opstelten ligt moeten pedofilie- en terrorismeverdachten straks verplicht worden hun wachtwoorden af te staan. De officier van justitie zou dan ?na toestemming van de rechter- een 'decryptiebevel' kunnen afgeven.

Opstelten werkt op dit moment aan een wetsvoorstel om verdachten te kunnen dwingen beveiligde bestanden op hun computers te openen voor justitie. Als de verdachte weigert, dan is hij in dat geval strafbaar. Opvallend, want in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat verdachten niet mee hoeven te werken aan hun eigen veroordeling. Dat uitgangspunt is in strijd met het decryptiebevel.

De minister van Justitie en Veiligheid schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat hij weet dat het om een vergaande nieuwe bevoegdheid gaat. Maar hij vindt dat "pedofilie en terrorisme de geestelijke gezondheid en lichamelijke integriteit van slachtoffers ernstig kunnen schaden". Daarom moeten verdachten volgens Opstelten rekening houden met het gebruik van zwaardere middelen door de overheid, om de waarheid te achterhalen.

Robert M.

Het komt voor dat verdachten zo handig zijn met computers dat bestanden voor de politie onmogelijk te achterhalen zijn. In de Amsterdamse zedenzaak bijvoorbeeld: daar had hoofdverdachte Robert M. zijn kinderpornobestanden zo goed beveiligd, dat de politie er niet bij kon. Uiteindelijk werkte de hoofdverdachte zelf mee om de bestanden te ontsleutelen.

Opstelten denkt dat hij het wetsvoorstel in het voorjaar klaar heeft. De maatregel is een wens van Tweede Kamerleden, zegt de minister.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl