NOS NieuwsAangepast

Tentenkamp Osdorp moet weg

Ruim 130 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp verlaten. De rechtbank vindt dat het onveilig wordt in het kamp.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam had de asielzoekers laten weten dat het kamp voor vrijdagochtend weg moet, omdat de volksgezondheid risico loopt en er ongeregeldheden kunnen uitbreken. De vluchtelingen probeerden de ontruiming met een rechtszaak te voorkomen.

Geen stromend water

De rechter geeft Van der Laan nu gelijk. Er is volgens de rechter kans op maag- en darminfecties, omdat er alsmaar asielzoekers en tenten bijkomen en afval niet wordt opgeruimd. Ook veroorzaakt het tentenkamp overlast voor de buurt. Verder speelt mee dat burgemeester Van der Laan tijdelijke opvang voor de asielzoekers heeft gevonden in zeker tien andere gemeenten.

Het tentenkamp aan de Notweg werd in september opgezet door zo'n veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij wilden met het kamp aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie.

De afgelopen weken kwamen er steeds meer asielzoekers bij. Er was geen stromend water en afval werd niet goed opgeruimd. Dat leidde volgens de rechter tot een onhygiënische situatie.

"De rechtbank zegt nu: je kunt het niet meer volhouden op die plek", zegt NOS-verslaggever Marc Hamer. "De stadsdeelraad moet het tentenkamp laten ontruimen. Dat gebeurt waarschijnlijk aanstaande vrijdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl