Poch voor de rechter wegens 'dodenvluchten'

Aangepast op

Het tweede megaproces over mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur staat op het punt te beginnen in Buenos Aires. Het is de grootste rechtszaak ooit in de Argentijnse geschiedenis tegen de militairen die tijdens de dictatuur tienduizenden tegenstanders uit de weg ruimden. Er staat ook een Argentijnse Nederlander terecht: ex-Transaviapiloot Julio Poch.

Poch zit al meer dan drie jaar in voorarrest. Hij zou een aandeel hebben gehad in de 'dodenvluchten', waarbij gevangenen levend uit vliegtuigen werden gegooid boven open zee. Poch wordt in verband gebracht met zeker dertig verdwijningen.

Martelbolwerk

Met Poch staan zeven andere ex-marinepiloten terecht. Tijdens het regime (1976 tot 1983) was het opleidingscentrum van de marine het beruchtste martelbolwerk. Bij razzia's werden mensen opgepakt en daarna gemarteld. Honderden van hen werden vervolgens naar het vliegveld Aeroparque gebracht en levend boven zee gedumpt

Poch ontkent iets met de dodenvluchten te maken te hebben. Het bewijsmateriaal tegen hem is een gesprek dat hij met collega's voerde op Bali. Ook zegt een ex-copiloot van Poch dat hij hem heeft horen praten over de dodenvluchten.

830 getuigen

De Argentijns-Nederlandse piloot komt zelf ook aan het woord: hij heeft een uitgebreide verklaring klaarliggen met plattegronden en een powerpointpresentatie. De verdediging van Poch focust op het feit dat hij als straaljagerpiloot geen transportvliegtuigen zou kunnen hebben bestuurd. De dodenvluchten zouden met transportvliegtuigen zijn uitgevoerd.

In totaal zijn er 67 mensen aangeklaagd in het gigantische proces, maar het grote probleem bij deze rechtszaak is dat bijna niemand de gruwelijkheden kan navertellen; de directe slachtoffers kwamen erbij om het leven. Toch komen er 830 getuigen aan het woord. Onder meer door het grote aantal getuigen zal proces zeker twee jaar duren.

Videla

Julio Poch zal dus nog zeker tot begin 2015 moeten wachten op een uitspraak. Tot dat moment zit hij samen met onder anderen ex-dictator Videla in een speciale afdeling van de Marcos Paz-gevangenis.

Door: Suse