NOS NieuwsAangepast

Mogelijk onnodige hersenoperaties

In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede hebben dertien mensen mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het ziekenhuis.

Het gaat om patiënten die waren doorverwezen door de verslaafde ex-neuroloog Jansen Steur. Een neurochirurg van het ziekenhuis zit in afwachting van verder onderzoek thuis.

Zeven patiënten die zijn geopereerd, zijn overleden. Het ziekenhuis zegt dat er op dit moment geen verband kan worden gelegd met het schandaal rond Jansen Steur. Het kan zijn dat de betrokkenen door andere oorzaken zijn overleden, zegt het MST, dat de gevallen verder onderzoekt.

Verduistering

Letselschadespecialist Yme Drost doet naar aanleiding van de mogelijk onnodige operaties aangifte tegen twee neurochirurgen van het Medisch Spectrum Twente. Volgens hem zijn ze mogelijk betrokken bij het schandaal rond hun collega Jansen Steur.

Het strafproces tegen ex-neuroloog Jansen Steur is vandaag begonnen. Het is volgens het OM de grootste medische strafzaak ooit. Het OM beschuldigt hem ervan bij negen mensen zwaar lichamelijk en psychisch letsel te hebben veroorzaakt door verkeerde diagnoses en behandelingen.

Daarnaast wordt hij beschuldigd van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. In het totaal hadden veertig mensen aangifte gedaan tegen Jansen Steur.

Hij heeft tot 2003 bij een groot aantal mensen een verkeerde diagnose gesteld en onterecht medicijnen voorgeschreven. Hij stelde bij hen de diagnose Alzheimer, MS of Parkinson, terwijl ze daar achteraf niet aan bleken te lijden. Patienten hebben in totaal al voor 1,2 miljoen aan schadevergoeding gekregen voor zijn fouten.

Ten onrechte

Het onderzoek van het ziekenhuis, dat vandaag naar buiten komt, staat los van de strafzaak. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis in Enschede heeft vorig jaar besloten tot een nader onderzoek naar de relatie van Jansen Steur met de afdeling neurochirurgie.

Dat is gebeurd na een interview met een patiënte in een regionale krant. Bij de vrouw is in 1998 een stukje uit de hersenen genomen. Over de noodzaak van die operatie zijn twijfels gerezen.

In totaal zijn 120 operaties onderzocht. Bij dertien van deze operaties zijn aanwijzingen dat deze mogelijk ten onrechte is uitgevoerd. Het zijn operaties die bijna allemaal zijn uitgevoerd door een chirurg tussen 1996 en 2003, na verwijzing door Jansen Steur.

Extern

Onder deze dertien zijn vijf gevallen waarvan na de operatie vast is komen te staan dat de diagnose van Jansen Steur niet klopte. Bij drie jonge mensen met beginnende dementie is een hersenbiopsie uitgevoerd. Dit is een ongebruikelijke procedure. Bij de overige vijf zijn andere operaties uitgevoerd op basis van ongebruikelijke redenen.

Het ziekenhuisbestuur laat de onderzoeksresultaten die door eigen artsen zijn uitgevoerd, extern toetsen. Daarbij wordt ook gekeken naar het functioneren van de betrokken neurochirurg en de afdeling neurochirurgie nu. De Raad van Bestuur gaat hiervoor de wetenschappelijke verenigingen van neurologie en neurochirurgie benaderen. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl