Eindrapport fraude Stapel klaar

Aangepast op

Vanmiddag presenteren de drie onderzoekscommissies van de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Tilburg hun eindconclusies over de onderzoeksfraude van oud-hoogleraar Diederik Stapel.

Zij overhandigen hun eindrapport aan de drie rectores magnifici van deze universiteiten, die alle drie werkgevers zijn geweest van Stapel.

De totale omvang van de fraude hebben de commissies tussentijds al op de website van de Tilburgse commissie-Levelt gepubliceerd. Stapel heeft gefraudeerd in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en in tien proefschriften. Daarnaast is er volgens de commissies een sterk vermoeden van fraude in elf artikelen.

In oktober verscheen er een interim-rapport dat werd opgesteld door de commissie-Levelt. Ook aan dat onderzoek hebben Amsterdam en Groningen meegewerkt. De onderzoeksfraude kwam eind augustus 2011 aan het licht toen enkele studenten hun twijfels over onderzoeksresultaten van Stapel meldden bij de Universiteit Tilburg. Zo beweerde Stapel dat het eten van vlees mensen minder sociaal maakt en in verschillende opzichten meer "hufterig".

Overheidsgeld

Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de FIOD naar Stapel omdat hij mogelijk onderzoeksgeld van de overheid heeft misbruikt. Naar verwachting is dit in het eerste kwartaal van 2013 klaar. Volgens het Functioneel Parket duurt dit onderzoek langer omdat het om zeer veel administratie gaat en er veel mensen moeten worden gehoord.

De persconferentie van de commissies is vanaf 13.00 uur live te volgen op Journaal24.