Naakt protest in kantoor Boehner

Aangepast op

Zeven aids-activisten hebben naakt geprotesteerd in het kantoor van John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

In de lobby van het gebouw trokken ze hun kleren uit om Boehner, die zelf niet aanwezig was, "de naakte waarheid" te vertellen. "Bezuinigen op aidsbestrijdingsprogramma's doodt", zongen ze onder meer.

En: "Boehner don't be a dick, budget cuts will make us sick" (Boehner, wees geen lul, bezuinigingen zijn flauwekul). De zeven naakte betogers werden vergezeld door ongeveer vijftig medestanders.

Bezuinigingen

De actievoerders willen onder meer bereiken dat aidsprogramma's buiten de komende bezuinigingsronde blijven waarover de Amerikaanse politiek voor het eind van het jaar een besluit moet nemen.

Boehner is een van de belangrijkste onderhandelaars namens de Republikeinen. Zij willen vooral de overheidsuitgaven terugdringen. De betogers vrezen dat er ook gekort gaat worden op hiv- en aidspreventie en behandelingen.

"Mensen met aids zijn er doodmoe van dat ze telkens de afgrond worden ingeduwd", verklaarde een van de actievoerders, verwijzend naar de 'fiscale afgrond', waarmee in de VS de financiƫle problemen van de overheid worden aangeduid.

Arrestaties

Bij het protest werden drie naakte vrouwen opgepakt wegens aanstootgevend gedrag. De mannelijke naakte betogers wisten te ontkomen aan de politie.

Aanstaande zaterdag is het Wereld Aidsdag.