Lichtshow Philips op Empire State

Aangepast op

Een van de bekendste wolkenkrabbers ter wereld is vanaf vandaag ook op een van de spectaculairste, en energiezuinigste, manieren verlicht. Gisteravond gaf het Empire State Building in New York een demonstratie van de nieuwe LED-lampen die Philips Color Kinetics boven in het gebouw heeft geplaatst.

Op de top van het gebouw was een lichtshow te zien van miljoenen kleuren. De show werd muzikaal omlijst door een lied van Alicia Keys en werd gelijktijdig op sommige lokale tv- en radiostations uitgezonden.

Keys komt uit New York en had in 2009 veel succes met de hit Empire State of Mind, het duet met de New Yorkse Jay-Z.

Het Empire State Building is elke avond verlicht. Meestal is de kleur wit, maar bij bijzondere gelegenheden, zoals Saint Patrick's Day of de herdenking van 9/11 worden de kleuren aangepast.

Computergestuurd

In de oude situatie waren zes mannen dan de hele dag bezig om kleurenfilters te plaatsen op de 546 lampen om de top van het gebouw van kleur te doen veranderen.

Dat gaat nu anders. De 1200 LED-lampen die de afgelopen maanden zijn geïnstalleerd zijn volledig computergestuurd. Volgens de technici kunnen de LED-lampen razendsnel zestien miljoen verschillende kleuren laten zien. De LED-lampen zijn gebruiken zeventig procent minder stroom dan de oude lampen.

Overigens was de eerste keer dat de Philips-LED-lampen werden gebruikt op 6 november, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen werden alleen de rode en blauwe lampen gebruikt om de tussenstand in het kiescollege weer te geven. Het Democratische blauw overheerste toen de uitslag bekend was.