Brandbrief gemeenten over zorg

Aangepast op

De grote en middelgrote gemeenten maken zich zorgen over de bezuinigingen in het regeerakkoord op de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. De zogenoemde G4 en G32 hebben daarover een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer.

Volgens de gemeenten zal door de grote bezuinigingen het beroep op de zwaardere en duurdere zorg enorm toenemen. "Daarmee schieten de maatregelen in het regeerakkoord hun doel voorbij en ze dreigen tot een onwerkbare situatie te leiden", schrijven de gemeenten (.pdf).

Huishoudelijke hulp

De briefschrijvers vragen ook aandacht voor de bezuinigingen die het kabinet tegelijk inboekt op hulp bij het huishouden, begeleiding en persoonlijke verzorging. De gemeenten benadrukken dat de groep mensen die op deze voorzieningen zijn aangewezen de komende jaren veel groter wordt. "Bovendien treft een aantal maatregelen bepaalde huishoudens onevenredig", zeggen de G4 en G32.

Volgens de gemeenten raken tienduizenden mensen, vooral ouderen, hun huishoudelijke hulp kwijt. Per huishouden komt dit neer op een bedrag dat gemakkelijk oploopt naar zo'n 300 euro per maand, staat in de brief.

'Andere keuzes maken'

De briefschrijvers roepen de Tweede Kamer op andere keuzes te maken. Volgens hen kunnen er in de zorg miljarden worden bespaard door zuiniger om te gaan met materialen en medicijnen.

Daardoor komen geen kwetsbare mensen in de knel en bovendien blijven zo tienduizenden banen gespaard, zeggen de grotere gemeenten.

Het initiatief voor de brief komt van de Haagse CDA-wethouder Klein.