Massaal protest Caïro rustig

Aangepast op

In Caïro en in andere plaatsen in Egypte is massaal betoogd tegen president Morsi. De schattingen van de aantallen lopen erg uiteen: van tienduizenden tot 200.000 in Caïro. Waarnemers zeggen dat het in elk geval de grootste demonstratie was sinds de val van de vorige president Mubarak.

Net als tijdens de revolutie van vorig jaar was het Tahrirplein het centrum van de betoging. Daar waren de hele avond veel mensen op de been. De sfeer was rustig. De betogers zwaaiden met Egyptische vlaggen en riepen leuzen, waaronder: 'Het volk wil af van het regime'. Dat was anderhalf jaar geleden één van de strijdkreten tijdens het protest dat leidde tot de val van Mubarak.

Decreet

De betogers waren over het algemeen van liberale of seculiere signatuur. Onder hen veel advocaten. De demonstranten zijn vooral boos op Morsi omdat die met een decreet zichzelf tot midden volgend jaar ruime volmachten heeft toegekend. Kern van het decreet is dat presidentiële besluiten niet meer kunnen worden aangevochten bij de rechter. De betogers zeggen dat Morsi, die in juni gekozen werd na democratische verkiezingen, zich ontwikkelt tot een dictator.

"We willen geen dictator meer. Het regime van Mubarak was een dictatuur. We hebben een revolutie gehad om gerechtigheid en vrijheid te krijgen", vertelde de 32-jarige Ahmed Husseini aan persbureau Reuters.

Moslim Broederschap

De betogers beschuldigen de president er ook van dat hij de revolutie van vorig jaar heeft gekaapt met zijn partij, de Moslim Broederschap.

In andere steden buiten Caïro kwam het tot rellen toen tegenstanders van Morsi kantoren aanvielen van de Moslim Broederschap. In Mahalla el-Kobra vielen daarbij honderd gewonden.

De Moslim Broederschap was zelf niet op straat te vinden vandaag. Ze had een tegendemonstratie afgeblazen om confrontaties te voorkomen. Toch liet de broederschap in een Twitterbericht weten dat als de oppositie 200.000 mensen op de been kan brengen, dat zij dan met miljoenen mensen steun gaat betuigen aan Morsi.

Een 50-jarige man betoger kwam om na een hartaanval. Hij had te veel traangas binnengekregen. Het was de tweede dode sinds de protesten tegen Morsi begonnen.