NOS NieuwsAangepast

Parijs steunt Palestijnse aanvraag

Frankrijk zal de aanvraag van de Palestijnse Autoriteit voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties steunen. Minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft dat bekendgemaakt.

De Palestijnse president Abbas legt het verzoek donderdag voor aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Britse media meldden dat ook Groot-Brittannië de aanvraag zal steunen. Londen zou wel een aantal voorwaarden stellen.

Meerderheid

Omdat de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en in de Arabische Wereld lijkt het vrijwel zeker dat de aanvraag een meerderheid krijgt.

Vorig jaar probeerde Abbas volledig lidmaatschap van de VN in de wacht te slepen, maar dat verzoek strandde. Wel slaagde hij erin lid te worden van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Ook Frankrijk, een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, gaf daar toen steun aan.

Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans gaf twee weken geleden te kennen dat Nederland het verzoek van de Palestijnen onverstandig vindt.

Juridisch zijn er geen bezwaren, maar het verzoek is volgens het kabinet niet bevorderlijk voor het op gang brengen van vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Ook Israël en de Verenigde Staten zijn tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl