Rutte erkent schenden belofte

Aangepast op

Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd.

Na het vragenuur benadrukte hij dat er geen nieuwe steun naar de Grieken gaat en dat ze geen "nieuw geld" krijgen. Maar de Grieken krijgen meer tijd om af te lossen, tegen gunstiger voorwaarden, erkende hij.

Verkiezingsbelofte

Volgens Rutte blijft wel het grootste deel van zijn verkiezingsbelofte overeind. "Maar het deel van de belofte dat er ├╝berhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, dat kan ik niet handhaven."

De premier benadrukte dat de economische situatie de afgelopen tijd verder is verslechterd en dat dat ook de Grieken raakt. Hij noemde het onvermijdelijk in de politiek om concessies te doen.

Geen garanties

Rutte gaat er nog steeds van uit dat Nederland het aan Griekenland geleende geld terugkrijgt, al erkende hij dat garanties niet zijn te geven.