Fraude Kabul Bank tot profijt elite

Aangepast op

De top van de Afghaanse Kabul Bank heeft tot september 2010 gefraudeerd voor een bedrag van bijna 900 miljoen dollar. Dat geld ging naar een politieke elite van niet meer dan negentien mensen en bedrijven.

Dat meldt de New York Times op basis van een uitgelekt rapport van een Afghaans bureau dat onderzoek deed naar de fraude.

Bankrun

De Kabul Bank ging in 2010 bijna failliet. Berichten over corruptie leidden tot een bankrun, waarna de bank met hulp van buitenlands geld overeind werd gehouden.

In het 277 pagina's tellende rapport van het bureau staat volgens de Amerikaanse krant staat dat de Kabul Bank zich systematisch schuldig maakte aan valsheid in geschrifte.

Eigenaren

De twee eigenaren van de Kabul Bank, voorzitter Sherkhan Farnood en topman Khalil Fruzi hebben het meest geprofiteerd van de fraude, is de conclusie. Beiden zijn in de fraudezaak aangeklaagd, samen met zo'n twintig anderen.

Ook de broer van president Karzai, Mahmoud, wordt in het rapport genoemd als betrokkene. Zelf ontkent Mahmoud Karzai dat hij heeft gefraudeerd.

"Ik daag iedereen in de wereld uit met bewijs te komen en dan zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen", zegt hij tegen de BBC. President Karzai wordt in het rapport niet genoemd.