'GB steunt VN-aanvraag Palestijnen'

Aangepast op

Groot-Brittannië overweegt steun te geven aan de aanvraag van de Palestijnen om waarnemend lid te worden van de Verenigde Naties.

Diplomaten zeggen tegen de Financial Times en The Guardian dat het standpunt van Londen aan het verschuiven is, in het voordeel van de Palestijnse Autoriteit.

New York

De Palestijnse Autoriteit, onder leiding van president Abbas, wil het verzoek donderdag in New York voorleggen aan de Algemene Vergadering. De verwachting is dat een meerderheid instemt, aangezien de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun van landen in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en de Arabische Wereld.

Israël, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen waaronder Nederland hebben aangekondigd de aanvraag niet te zullen steunen. Zij waarschuwen dat de aanvraag de kans op hervatting van het vredesproces belemmert.

Voorwaarden

Groot-Brittannië zou in ruil voor de steun drie voorwaarden stellen aan de Palestijnen. Abbas moet garanderen dat de Palestijnen geen poging zullen doen om lid te worden van het Internationaal Strafhof of andere VN-organen. Israël vreest dat het hof Israël bij een Palestijns lidmaatschap aanklaagt voor oorlogsmisdaden.

De Britse regering wil volgens diplomaten ook de garantie dat de Palestijnen geen aanvraag zullen indienen voor een volwaardig lidmaatschap van de VN. Verder moet de Palestijnse Autoriteit zich committeren aan vredesonderhandelingen, zonder voorwaarden vooraf.

Versterken

Groot-Brittannië, zo zeggen Britse diplomaten tegen de Financial Times, wil de positie van de verzwakte Abbas versterken door steun te geven aan het verzoek.

Het conflict tussen Hamas in de Gazastrook en Israël heeft de positie van Abbas in de Westelijke Jordaanoever de afgelopen tijd verder verzwakt. "Wij willen steun geven aan de gematigde stemmen onder de Palestijnen. Abbas verdient om die reden steun", zegt een diplomaat.