NOS NieuwsAangepast

Kamer verdeeld over EU-akkoord

De Tweede Kamer is verdeeld over het akkoord over financiële hulp aan Griekenland. De Europese ministers van Financiën werden het gisteren met de Europese Centrale Bank en het IMF eens over de verstrekking van een lening van 43 miljard euro aan Griekenland.

De VVD zegt dat de afspraken de fractie als een steen op de maag liggen, nu Nederland minder rente op leningen aan Griekenland krijgt. Maar VVD-woordvoerder Harbers benadrukt dat wel aan de belangrijkste voorwaarden van de VVD voor steun is voldaan. Zo gaat er geen nieuw geld naar de Grieken in de vorm van een nieuw steunpakket.

PvdA-Kamerlid Nijboer verwelkomt het akkoord dat weer "enig perspectief" biedt in de problematische situatie. Hij vindt het wel belangrijk dat er goede voorwaarden worden afgesproken.

D66-Kamerlid Koolmees spreekt van een verstandig besluit. "Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste."

Soft

Hij vindt wel dat premier Rutte voor de verkiezingen had moeten zeggen dat Griekenland geld kost. Door dat niet te doen heeft hij volgens Koolmees al zijn derde verkiezingsbelofte gebroken. "De VVD beloofde alle werkenden 1000 euro, dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan."

De SP vindt het akkoord geen oplossing omdat er niet aan schuldenherstructurering wordt gedaan. Kamerlid Merkies vreest dat de private schuldeisers zich de komende jaren terugtrekken en dat het een volledig publiek probleem wordt.

Ook de PVV is negatief. Partijleider Wilders zegt op Twitter: "Rutte weer soft voor Grieken maar keihard voor NL. Griekse deal kost ons 1 miljard extra. Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos".

Onvermijdelijk

VVD, GroenLinks en CDA willen nu nog niet reageren. CDA-Kamerlid van Hijum zegt dat zijn partij het oordeel opschort tot het kabinet meer duidelijkheid geeft over de uitvoering van de afspraken en de gevolgen voor de belastingbetaler.

Minister Dijsselbloem van Financiën zei dat de steun Nederland voor het eerst geld gaat kosten: 70 miljoen euro per jaar in de komende 14 jaar, omdat Nederland net als de andere landen afziet van winst op leningen.

In de Kamer en daarbuiten is de vraag gerezen of de overeenkomst niet veel meer geld gaat kosten omdat het onvermijdelijk lijkt dat schulden moeten worden kwijtgescholden aan de Grieken. Minister Dijsselbloem sprak dat vannacht tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl