Akkoord kost NL bijna 1 miljard

Aangepast op

De Europese steun aan Griekenland kost Nederland 14 jaar lang ongeveer 70 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op zo'n 980 miljoen euro. Dit zijn kosten die voor rekening van Nederland komen, omdat het net als de andere eurolanden afziet van de winst op de leningen.

Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd na het akkoord dat vannacht is bereikt. Nederland heeft ingestemd met een verlaging van de rente op de leningen aan Griekenland. Bovendien mag Griekenland dat geld 15 jaar later terugbetalen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Mislopen winst

De grootste kostenpost voor Nederland zit in het besluit om de winst van de ECB op Griekse staatsleningen aan Griekenland terug te laten vloeien.

De ECB heeft in het begin van de crisis grote hoeveelheden Grieks staatspapier opgekocht, in de hoop de rente voor Griekenland betaalbaar te houden. Die staatsobligaties leveren de ECB nog altijd winst op, de komende jaren naar schatting 10 miljard euro. Omdat Nederland volgens de verdeelsleutel binnen de ECB recht heeft op 5,7 procent van dat bedrag, loopt de schatkist nu 570 miljoen euro mis.

Geen kwijtschelding

Dijsselbloem zei verder dat er voorlopig geen kwijtschelding van leningen aan Griekenland komt en dat er geen nieuw geld naar Athene gaat.

De Europese ministers van Financiën, de Europese Centrale Bank en het IMF kwamen aan het begin van de nacht overeen dat Griekenland de komende maanden ruim 43 miljard euro krijgt uit het eerder toegezegde leningenpakket.