Lichaam Arafat weer boven de grond

Aangepast op

Normaal gesproken is het je laatste rustplaats, maar niet voor Yasser Arafat. Hij is uit zijn graf in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gehaald. Na acht jaar onder de grond te hebben gelegen, ziet het lichaam van de vroegere Palestijnse leider vandaag weer daglicht. Dat was geen makkelijke operatie. De tombe was afgedekt met tonnen cement, om te voorkomen dat iemand het lichaam zou stelen.

Het lichaam van Arafat is naar boven gehaald, zodat de stoffelijke resten door buitenlandse experts kunnen worden onderzocht om meer te weten te komen over de doodsoorzaak van de PLO-leider.

Israël

Arafat overleed op 11 november 2004 in Parijs. De officiële doodsoorzaak was een hersenbloeding na een darminfectie, maar eind vorig jaar werd besloten tot een onderzoek, nadat Zwitserse artsen op kleding van Arafat resten van het radioactieve materiaal polonium hadden gevonden.

Zijn nabestaanden vermoeden dat hij is vergiftigd. Hun verzoek om het lichaam te onderzoeken werd ingewilligd. Het onderzoeksteam bestaat uit Franse, Zwitserse en Russische deskundigen.

De Franse delegatie komt naar Ramallah voor een Frans justitieel onderzoek dat door de weduwe van Arafat is aangevraagd na de uitzending van Al Jazeera over de mogelijke doodsoorzaak van haar man. Daarin werd gesuggereerd dat Israël achter de dood van de PLO-leider zou zitten.

Litvinenko

Het uiterst giftige polonium speelde ook een rol bij de dood van de voormalige KGB-agent Aleksandr Litvinenko, tegenstander van president Poetin.

Door: Emil