Monsters lichaam Arafat genomen

Aangepast op

Forensisch deskundigen uit Zwitserland, Frankrijk en Rusland hebben monsters genomen van de stoffelijke resten van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat.

Dat gebeurde buiten het zicht van de media. Rond het graf waren blauwe zeilen geplaatst om nieuwsgierige blikken te weren.

Doel van het onderzoek is duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak. Daarvoor moest het graf van Arafat in Ramallah geopend worden. Na het nemen van de monsters is het graf weer gesloten.

Israël

Volgens een Palestijnse woordvoerder komt er geen herbegrafenis omdat het lichaam niet uit het graf is geweest.

Arafat overleed op 11 november 2004 in Parijs na een plotselinge ziekte.

Officieel stierf hij na een beroerte, maar na een uitzending van de Arabische nieuwszender al Jazeera wezen veel Palestijnen naar Israël als mogelijke dader.

KGB

Zwitserse artsen vonden eind vorig jaar sporen van het radioactieve polonium op kleding van Arafat, die beschikbaar was gesteld door zijn weduwe Suha.

Zij had aanvankelijk geen lijkschouwing laten houden, maar is nu in Frankrijk een zaak begonnen om de waarheid boven water te krijgen.

Polonium

Het uiterst giftige polonium speelde ook een rol bij de dood van de voormalige KGB-agent Aleksandr Litvinenko, tegenstander van president Poetin.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is het lichaam van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat uit zijn graf gehaald.

Cement

De tombe was afgedekt met tonnen cement, om te voorkomen dat iemand het lichaam zou stelen.

De stoffelijke resten worden door buitenlandse experts onderzocht om meer te weten te komen over de doodsoorzaak van de PLO-leider.