Sinterklaasbank groeit 'triest hard'

Door economieredacteur Jeroen Schutijser

Het zal je maar gebeuren; dat de Sint zomaar je huis voorbij rijdt. Alle vriendjes en vriendinnetjes krijgen een cadeautje, jouw schoen blijft leeg. "Dat kan toch niet?", zegt Elisa Nuij uit 't Gooi. Zij zette vier jaar geleden de Stichting De Sinterklaasbank op, onder het motto: 'Geen kind mag buiten de boot vallen'.

Nuij komt door haar werk bij de zedenpolitie Amsterdam veel in aanraking met arme gezinnen. Zij ontdekte dat in dit soort gezinnen vaak geen geld is voor cadeaus op 5 december. Via de Sinterklaasbank krijgen dit soort kinderen wel een presentje.

Veel aanvragen

De initiatiefnemer merkt dat de economische crisis diepe sporen trekt. "In het eerste jaar kregen 55 kindjes via de stichting een cadeau, nu zijn dat er al 1500. Ik krijg zoveel aanvragen uit hoeken waarvan ik het niet verwacht. Van zelfstandige ondernemers, zzp'ers. Ik zie ook het hogere segment afglijden door de crisis. Heel schrijnend."

"Eigenlijk is het heel triest dat we zo hard groeien", aldus idealist Nuij. Wat ooit als een idee vanuit haar hart begon, begint zeer serieuze vormen aan te nemen. "Ik heb nu contact met mensen uit Friesland, Limburg, uit het oosten des lands. Allemaal mensen die zich willen gaan inzetten als vrijwilliger voor de Sinterklaasbank. Het wordt een soort inktvlek, steeds groter en groter. Ik hoop niet dat het mijn Waterloo wordt, want het is soms wel heel erg veel."

'Niet alleen in Afrika'

Nuij kan zich voorstellen dat het niet iedereen opvalt dat er zoveel ellende is. "Mensen laten graag zien dat hun gras groen is, maar als je dichtbij kijkt, zie je dat er veel mos tussen zit. Dat is logisch. Je vertelt toch niet aan iedereen dat je in een situatie zit waarin je nauwelijks het hoofd boven water kunt houden. Armoede is er niet alleen in Afrika hoor. Sommige Nederlandse kinderen raken door de slechte financiële situatie van het gezin gewoon in een sociaal isolement. Die kunnen niet naar dure verjaardagsfeestjes, niet meezwemmen op zaterdag."

Via de Sinterklaasbank hoopt Nuij ook duidelijk te maken dat het er niet om gaat "wat je hebt, maar wie je bent". "Ik hoop dat die kinderen dat ook beseffen? Want kinderen kunnen zo hard zijn tegen elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl