Expositie laatste jaren Wilhelmina

Aangepast op

In Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf morgen een tentoonstelling over de laatste jaren van het leven van koningin Wilhelmina te zien. Het is dan 50 jaar geleden dat zij overleed.

Wilhelmina leefde vanaf haar troonsafstand in 1948 tot aan haar overlijden in 1962 in enkele kleine kamers in Paleis Het Loo, dat ze "mijn seniorenflatje" noemde.

Delen van die kamers zijn voor de expositie nagebouwd. Veel moeite kostte het niet om te achterhalen hoe ze eruitzagen: de meeste meubels stonden nog steeds op hun plek. Ze zijn gefotografeerd en heropgebouwd in de linkervleugel van het paleis.

Ponykoets

In de tentoonstelling zijn schilderijen, foto's, meubels en haar ponykoets te zien. Op een onlangs ontdekt filmpje rijdt de koningin in de koets en plukt ze margrieten, haar lievelingsbloemen, in de tuin. Daarnaast worden verschillende uitgaven van haar memoires 'Eenzaam maar niet alleen' tentoongesteld, evenals haar religieuze pamfletten.

Ook zijn er heel alledaagse spullen te zien als een looprek en de krukken van de oude koningin, een telefoon en een bordje aan de muur met de tekst 'Gasten en vis blijven drie dagen fris'.

Begrafenis

In de kapel wordt teruggekeken op de begrafenis van koningin Wilhelmina. Daar is de muziek die tijdens de uitvaart werd gespeeld te horen en er wordt een film vertoond. In de stallen staan haar lijkkoets en schilderwagen opgesteld.

De expositie 'Wilhelmina's Levensavond op Het Loo' wordt vandaag door prinses Margriet geopend en loopt tot 7 april 2013.