Arrestatie voor dood N-Ierse agent

Aangepast op

In Groot-Brittannië is een man gearresteerd in verband met de dood van een Noord-Ierse politieman, april vorig jaar. De 25-jarige agent kwam om toen een bom ontplofte die onder zijn auto was geplaatst.

De 22-jarige verdachte uit het Noord-Ierse Omagh werd aangehouden in de buurt van Londen. De politie deed gisteren huiszoekingen in Noord-Ierland en het noordwesten van Engeland.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op de agent werd vorig jaar opgeëist door oud-IRA-sympathisanten die het niet eens zijn met het Brits-Ierse vredesakkoord.

Katholiek

Het 25-jarige slachtoffer was waarschijnlijk uitgekozen omdat hij als katholiek bij de politie was gegaan. De politieleiding streeft ernaar dat uiteindelijk de helft van het korps uit katholieken bestaat, maar veel 'republikeinen' beschouwen de Noord-Ierse politie nog altijd als de grote vijand.

De afgelopen jaren zijn vaker aanslagen gepleegd op politiemensen. Tot vorig jaar vielen er bij die aanslagen geen doden, onder meer doordat de bommen bijtijds werden ontdekt.