Miljoenenclaim bank tegen Vestia

Aangepast op

Credit Suisse eist 83,2 miljoen euro van de woningcorporatie Vestia. Dat blijkt uit een claim die de Zwitserse bank heeft ingediend tegen Vestia bij een Britse rechtbank. Deze zomer kon Vestia van een faillissement worden gered door een akkoord met een aantal banken. Credit Suisse weigerde als enige in te stemmen met de regeling.

Vestia kwam in de problemen doordat er op grote schaal gespeculeerd werd met derivaten, een soort verzekeringsproducten. De banken hadden het recht om onderpand te eisen, maar aan die eis kon de corporatie niet voldoen. De meeste banken zagen daarom af van het onderpand. In totaal kost de redding van Vestia meer dan 2 miljard euro.

Weigeren

Uit stukken blijkt dat Credit Suisse deze zomer juist een extra onderpand van negen miljoen eiste van de corporatie. Vestia weigerde op dit verzoek in te gaan. De Zwitsers wilden het contract vervolgens ontbinden en eisten een vergoeding van Vestia van ruim 83 miljoen. Ook dit weigerde Vestia.

Een woordvoerder van de corporatie bevestigt de claim van Credit Suisse. Vestia wil alle banken op dezelfde manier behandelen en weigert te betalen. De Zwitsers hebben een aanbod voor een regeling gekregen, maar de bank voelt daar niet voor.