Trofeeën voor Terpstra en Vos

Aangepast op

Niki Terpstra is bij het Wielergala in Den Bosch uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar.

De voor Omega Pharma-Quick Step uitkomende coureur hield de voor Rabobank koersende Robert Gesink en Bauke Mollema in de verkiezing achter zich.

Terpstra werd dit jaar op grootse wijze nationaal wegkampioen en schreef ook Dwars door Vlaanderen op zijn naam.

Trainingskamp

Oud-Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc was aangezocht om Terpstra de Gerrit Schulte Trofee te overhandigen, maar de renner was vanwege een trainingskamp niet van der partij.

Op een groot scherm was te zien hoe de renner eerder op de dag op vliegveld Zaventem de Gerrit Schulte Trofee overhandigd had gekregen door acteur Frank Lammers. "De bekroning van een superseizoen", vond de winnaar.

Terpstra had overigens eerder al gezegd dat hij de verkiezing niet zou bijwonen uit onvrede over de selectieprocedure. De Noord-Hollander begreep niet dat mannen als Lars Boom en Lieuwe Westra, die WorldTour-zeges achter hun naam hebben staan, niet genomineerd waren.

"Er is aardig wat over gesproken", stelde Terpstra met een tevreden gezicht vast. "Ik hoop dat er wat mee gedaan wordt."

Zevende voor Vos

Marianne Vos mocht voor de zevende keer op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst te nemen.

Ze had op papier concurrentie van Rabobank-collega Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, maar niemand twijfelde aan de uitverkiezing.

Vos werd dit jaar in Londen olympisch wegkampioene en, na vijf tweede plaatsen op rij, ook voor de tweede keer (na 2006) wereldkampioene op de weg. Begin 2012 werd ze voor de vierde keer op rij wereldkampioene bij het veldrijden.

Vos sprak de hoop uit dat de wielersport de huidige crisis goed uitkomt. "Met passie en inzet kun je veel bereiken", luidde haar boodschap.

Belofte van het jaar

Moreno Hofland van het Rabobank Continental Team werd uitgeroepen tot belofte van het jaar. Hij kreeg de voorkeur boven zijn ploegmaat Daan Oliver en mountainbiker Michiel van der Heijden.

Hofland werd dit jaar Nederlands kampioen op de weg en won een rit in de Tour de l'Avenir. Dat werd bekroond met de Gerrie Knetemann Trofee.

Oeuvreprijs voor Rabobank

De Rabobank werd onderscheiden met de oeuvreprijs. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van de bank, mocht de Peter Post Trofee in ontvangst nemen uit handen van Leblanc, die dus niet helemaal voor niets naar Brabant was afgereisd.

De Rabobank beëindigt volgende maand na zeventien jaar de sponsoring van de profploeg vanwege alle dopingperikelen in de wielersport.