'Sluiting Megaupload kost filmindustrie juist geld'

Aangepast op

Megaupload moest sluiten omdat downloaden illegaal is en het onder meer de filmindustrie bakken met geld kost. Dat zegt de filmindustrie althans. Maar is dat nou echt zo?

Onderzoekers van de School of Management in München en de Business School in Kopenhagen zochten de cijfers erbij. Ze keken naar de opbrengsten van 1344 films in 49 landen, tussen 2007 en 2012. Megaupload werd in januari platgelegd door de FBI. Wat blijkt? Piraterij leverde filmstudio's juist geld op. "We ontdekten dat de sluiting van Megaupload.com een negatieve invloed had op de opbrengst van films", zeggen de onderzoekers. "Al had het soms maar een klein effect."

Piraterij = promotie

Dat geldt voornamelijk voor middelgrote en kleine films. Het zou te maken hebben met de mond-tot-mond-reclame die ontstaat op filesharingsites. Piraterij werkt volgens de onderzoekers als promotie: mensen die films illegaal downloaden, vertellen hun vrienden erover die vervolgens wél geld betalen om de film in de bioscoop te zien.

Maar bij kaskrakers had de afsluiting het omgekeerde effect: daar werd na de afsluiting juist meer geld binnengeharkt. Kaskrakers zijn minder afhankelijk van mond-tot-mond-reclame, vandaar dat die bezoekers toch wel komen - en meer, als de films niet meer te downloaden zijn.

Om definitief iets te kunnen zeggen over het effect van de sluiting van Megaupload is waarschijnlijk meer onderzoek nodig. Maar het levert in ieder geval een ander perspectief op dan die van de filmindustrie.

Door: Helen