Maker anti-islamfilm: 'Geen spijt'

Aangepast op

De maker van de controversiƫle anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' heeft geen spijt van zijn portret van de profeet Mohammed. In de film schildert Mark Basseley Youssef Mohammed af als een oplichter, rokkenjager en pedofiel.

In een interview met The New York Times zegt hij dat hij tot het uiterste zou gaan om "de echte waarheid" over Mohammed naar buiten te brengen. Het is de eerste keer dat hij in de media praat over de ophef rond zijn film. Youssef beantwoordde schriftelijk via zijn advocaat vragen van de krant.

Godslastering

Veel moslims beschouwen het tonen van de profeet als godslastering. Nadat delen van de film op YouTube waren gezet, braken felle protesten uit in de islamitische wereld. Daarbij kwamen meerdere mensen om het leven.

De koptische Youssef zegt dat hij aandacht wil vragen voor het "geweld dat wordt gepleegd in de naam van Allah". Youssef wijst op het schietincident op de militaire basis Fort Hood in Texas in 2009, waarbij een islamitische schutter dertien mensen doodschoot. "Ik werd nog meer overstuur en woedend."

'De eerste terrorist'

Al in 2008 had Youssef een eerste versie van zijn film af, die hij toen nog 'De eerste terrorist' wilde noemen. Na vijf scriptversies had hij 80.000 dollar ingezameld om de film te financieren, blijkbaar via de Egyptische familie van zijn tweede ex-vrouw en donaties van andere kopten.

De film werd in 15 dagen opgenomen. Alleen de trailer van 14 minuten is vrijgegeven, maar er bestaat ook een lange versie van een uur en 40 minuten, schrijft The New York Times.

Contracten

Sommige acteurs dachten dat ze meededen aan een avonturenfilm die "Woestijnstrijders" heette, met 'George' als schurk. Youssef verving bij het nasynchroniseren de naam George door Mohammed. Een actrice heeft Youssef aangeklaagd, omdat ze vindt dat haar imago en reputatie zijn geschaad en haar veiligheid in gevaar is gebracht door de film.

Youssef wijst de klachten van de hand. "De acteurs hadden contracten getekend voor ze voor de camera gingen staan", schrijft hij aan de krant. "Deze contracten verhinderden wijzigingen in het script of de film op geen enkele manier."