President Morsi doet concessie

Aangepast op

De Egyptische president Morsi heeft een kleine concessie gedaan in het conflict over het decreet waarin hij meer macht naar zich toetrekt. Hij is met de hoogste rechters van het land overeengekomen dat voorlopig alleen de besluiten "inzake de soevereiniteit" niet meer in aanmerking komen voor toetsing door rechters.

Het gaat dan over zaken als oorlog en vrede en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Morsi sprak vanavond met rechters van de Hoge Raad over zijn decreet, dat tot diepe verdeeldheid in Egypte heeft geleid. Volgens de regering is het decreet uitgevaardigd om hervormingen te versnellen en de overgang naar democratie af te ronden. In het gesprek beklemtoonde Morsi dat hij het hoogste respect voor rechters heeft.

Staking

De rechters kondigden dit weekend een staking aan als het decreet niet van tafel zou gaan. Die gaat vandaag gewoon door, omdat Morsi andere belangrijke onderdelen van het decreet niet wil aanpassen. Zo heeft hij zichzelf het recht gegeven om "alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de revolutie te beschermen", een formulering die hem desgewenst vrijwel onbeperkte macht geeft.

Behalve tegenstanders hebben ook aanhangers van Morsi hebben voor vandaag grote demonstraties aangekondigd. De Moslimbroederschap en de salafisten hadden pro-Morsi-betogingen uitgesteld "om bloedvergieten te voorkomen".