OM: boete om dodelijke hobbelweg

Aangepast op

Het Openbaar Ministerie meent dat de gemeente Stichtse Vecht in Utrecht schuldig is aan de dood van twee weggebruikers.

Omdat de wegbeheerder geen onderhoud pleegde aan een weg in Tienhoven, is er sprake van dood door schuld, zegt het OM, dat vandaag een boete eiste van 22.500, waarvan 7500 euro voorwaardelijk.

Twee jonge vrouwen maakten op 31 maart 2009 een toertocht op de motor over de weg. Door hobbels in het wegdek verloren ze de controle over de motor, schoven onderuit en botsten frontaal tegen een tegemoet rijdende trekker met oplegger.

Meldingen

Er waren al eerder meldingen over de hobbels gedaan. Ook was er op 1 maart dat jaar een motorrijder gevallen bij dezelfde hobbels.

Toch nam de gemeente volgens het OM geen maatregelen, omdat er borden met 'slecht wegdek' waren geplaatst en de weg op korte termijn zou worden opgeknapt, zegt het OM. Na het dodelijke ongeval werden de hobbels, variƫrend van 4 tot 6 centimeter, weggewerkt.

Uit rijproeven blijkt dat een motor bij 50 kilometer per uur al het contact met de weg verloor, zegt het OM. De toegestane snelheid was 60 kilometer per uur. Volgens de officier van justitie is de gemeente als wegbeheerder verantwoordelijk voor de slechte staat van het wegdek.