Schip Amundsen wordt gelicht

Aangepast op

Een Noors team is van plan het schip van poolreiziger Roald Amundsen te bergen. De driemaster Maud moet het middelpunt worden van een nieuw museum in Noorwegen, meldde het team vandaag.

Amundsen was in 1911 de eerste die de Zuidpool bereikte, na een spannende strijd met de Brit Robert F. Scott. In 1918 probeerde hij met de Maud ook als eerste de Noordpool te bedwingen.

Amundsen voer met de Maud de Beringstraat in, maar wist niet noordelijk genoeg te komen. Ook een tweede poging in 1920 mislukte.

Goede staat

De Maud, vernoemd naar een Noorse koningin, werd in 1925 verkocht door Amundsens schuldeisers. Een bedrijf in Canada kocht het schip en gebruikte het voor opslag. Het schip zonk in 1930 in de Cambridge Bay.

Volgens de onderzoekers is Maud nog in bijzonder goede staat. Het ijs heeft het schip beschadigd, maar door het koude water is het hout van het 35 meter lange schip goed bewaard gebleven.

Amundsen zelf verdween in 1928 bij een zoektocht naar een vermiste zeppelin in het Noordpoolgebied. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.