Taksbelofte Republikeinen wankelt

Aangepast op

Steeds meer Republikeinse politici zeggen dat ze bereid zijn een belastingbelofte te breken om een uitweg te vinden uit de politieke impasse in de VS. Ze hopen zo de onderhandelingen over het enorme begrotingstekort nieuw leven in te kunnen blazen.

"Ik geef meer om mijn land dan om een 20 jaar oude belofte", zei senator Saxby Chambliss afgelopen week. Dit weekend kreeg hij bijval van meer partijgenoten.

Grover Norquist

Jarenlang was de antibelastingbelofte van de machtige lobbyist Grover Norquist een verplicht nummer voor Republikeinse politici. Norquist dreigde politici van zijn eigen partij hard aan te vallen tijdens campagnes, tenzij ze zwart op wit beloofden onder geen enkele omstandigheid de belastingen te verhogen.

De meeste van de huidige Republikeinse Congresleden tekenden de verklaring: volgens Norquist 39 van de 47 Republikeinse senatoren en 219 van de 241 afgevaardigden.

Door de belofte verliepen onderhandelingen met de Democraten over het terugdringen van het begrotingstekort bijzonder moeizaam. Republikeinen wilden het budget in evenwicht brengen door overheidsuitgaven te verminderen, terwijl de Democraten ook belastingverhogingen wilden.

Afgrond

Het debat werd de afgelopen maand op scherp gezet door de 'fiscal cliff'. Als de partijen er voor 1 januari niet uitkomen, zullen pijnlijke belastingverhogingen en bezuinigingen automatisch in werking treden. Enkele Republikeinen oordeelden daarom dat het tijd is om van de belofte af te wijken.

"Het is eerlijk om het ook over belastingen te hebben. Historisch gezien zitten we onder het gemiddelde", zei Senator Lindsey Graham dit weekend. Hij voegde eraan toe dat de Democraten het dan wel over extra bezuinigingen moesten hebben.

Afgevaardigde Peter King zei dat de tijden veranderd zijn. "De wereld is veranderd, de economische situatie is anders. In 1941 had ik een aanval op Japan gesteund, dat wil ik vandaag ook niet."

Tegenaanval

Norquist is niet bang dat Republikeinen massaal hun belofte zullen breken. Hij waarschuwt: "We zullen er bij de volgende verkiezingen zeker op wijzen wie zich aan de toezegging heeft gehouden en wie niet."

Chambliss zegt dat hij de aanval van Norquist niet vreest. "Ik maak me er geen zorgen om, want ik geef te veel om mijn land. Ik geef er aanzienlijk meer om dan om Grover Norquist."