Omzetten hypotheek nu al lastig

Aangepast op

Het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek is nu al niet meer mogelijk bij ABN Amro, ING en sommige kantoren van de Rabobank. Als reden wordt gegeven dat het te kort dag is om het allemaal vóór 1 januari te regelen.

De banken, tussenpersonen en de Vereniging Eigen Huis (VEH) willen daarom dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd krijgen om nog over te stappen naar een spaarhypotheek. Ze willen een overgangstermijn tot 1 juni.

Maximale renteaftrek

Volgens de VEH willen veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek die omzetten in een spaarhypotheek. Daarmee lopen ze minder risico, omdat ze, anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek, sparen voor de aflossing van hun hypotheek. Daarbij behouden ze de maximale renteaftrek.

Vooral voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bij wie de waarde van hun huis lager is dan hun schuld, is omzetting naar een spaarhypotheek een goede en veilige stap, vindt de VEH.

Duidelijk was al dat het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije of spaarhypotheek per 1 januari volgend jaar niet meer mogelijk is. De overheid wil stimuleren dat mensen direct aflossen op hun hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt helemaal niet afgelost, en bij een spaarhypotheek aan het einde van de looptijd in één keer. Vorige week werd pas helder dat ook het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek per 1 januari niet meer mogelijk is.

Geen aanvragen behandelen

Volgens de VEH is het hiermee bijna onmogelijk geworden om de hypotheek om te zetten, omdat veel banken nu al geen aanvragen meer behandelen.

De Rabobank, ING en ABN Amro zijn de grootste hypotheekverstrekkers van het land. Bij ABN Amro en ING is het inderdaad nu al niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een spaarhypotheek. "Wij kunnen die klanten niet meer aannemen omdat we dat administratief gezien voor 31 december niet meer rondkrijgen," zegt een woordvoerder van ING.

Een nieuwe spaarhypotheek afsluiten kan overigens nog wel bij ABN Amro en ING.

'Behoorlijk druk'

Ook bij de Rabobank, veruit de grootste op de hypotheekmarkt, is het bij sommige filialen niet meer mogelijk om een lening om te zetten. Het hoofdkantoor in Utrecht heeft daarvan geen compleet beeld, omdat de Rabobankfilialen veel lokaal bepalen. De bank bevestigt wel dat het "behoorlijk druk" is met het omzetten van aflossingsvrije hypotheken naar spaarhypotheken.

Bij SNS Reaal is omzetten nog mogelijk tot 8 december. "Maar dan moet het contract ook echt getekend zijn." SNS ziet "nog geen heel grote toename, los van de normale eindejaarsrally".