In Brussel zijn de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden bijeen om te praten over een volgende lening van 31,5 miljard euro aan Griekenland. Vlak voor het overleg zei eurocommissaris Olli Rehn dat er vandaag duidelijkheid moet komen.

Rehn zei dat "politieke goodwill" nodig is voor het bereiken van een akkoord. Griekenland wil dat de eurogroep zich houdt aan de afspraken en het geld vrijgeeft. Athene zegt dat het land zich aan alle afspraken heeft gehouden.

Opties

Binnen de eurozone zijn de meningen verdeeld. Sommige landen, en ook het IMF, willen een deel van de Griekse schulden kwijtschelden. Onder meer Nederland en Duitsland zijn daarop tegen.

Een andere optie die wordt besproken, is het aanpassen van de lopende schuldleningen aan Griekenland. Zo kan de rente verlaagd worden of de looptijd verlengd worden.

Beide mogelijkheden kosten de landen en investeerders die het geld geleend hebben wel geld.

Snel akkoord

De Duitse minister van Financiën Schäuble sprak de verwachting uit dat er snel een akkoord komt. "We zijn er klaar voor om een overeenkomst te sluiten en ik denk dat we vandaag succesvol zijn. Hopelijk wordt het niet al te laat."

STER reclame