37 miljard voor Spaanse banken

Aangepast op

Noodlijdende Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM. Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos gezegd.

In juni klopte Spanje bij het noodfonds aan en werd alvast 100 miljard gereserveerd. In september bleek uit een stresstest dat een bedrag van 60 miljard euro waarschijnlijk realistischer was. Van de 14 geteste banken bleek de helft onvoldoende financiƫle buffers te hebben. De genationaliseerde Bankia Bank komt maar liefst 25 miljard euro tekort.

Een paar weken geleden zei directeur Klaus Regling van het ESM al dat 50 miljard euro genoeg zou zijn. De bedragen zijn lager omdat de banken onder meer zelf op de kapitaalmarkten geld hebben opgehaald.

Verzwakt

De Spaanse banken zijn enorm verzwakt door de vastgoedcrisis en de recessie. Behalve met ingestorte prijzen en faillissementen bij bouwprojecten kampen banken ook met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Van de circa 600 miljard euro aan hypotheken wordt inmiddels 5 procent (30 miljard euro) niet meer afgelost.

Volgens de Spaanse krant El Pais zouden bij de vier genationaliseerde banken in ruil voor de kapitaalsteun duizenden arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.