Veel nieuwe klachten over Ruwaard

Aangepast op

De stichting Hartpatiënten Nederland heeft dit weekend meer dan 50 e-mails binnengekregen van mensen die een klacht hebben over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Ook vandaag staat de telefoon van de stichting roodgloeiend. Volgens een woordvoerder wordt er zo veel gebeld, dat het moeilijk is om er doorheen te komen. Volgens de juridisch adviseur van de stichting zijn zeker 40 meldingen zeer serieuze klachten over verschillende afdelingen van het ziekenhuis. De klachten die binnenkomen gaan niet alleen over de afdeling cardiologie. Dat is de afdeling van het ziekenhuis in Spijkenisse die gesloten is. Er zijn ook klachten over de afdeling gynaecologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, dermatologie en kaakchirurgie.

Verschillende klachten

De stichting zegt dat de meldingen gaan over bijvoorbeeld twijfels over de diagnose en de medicatie, niet serieus genomen worden, een onfatsoenlijke behandeling en onvoldoende gekwalificeerd personeel op de afdelingen. Hartpatiënten Nederland verzamelt al die klachten. "We willen in ieder geval een luisterend oor bieden, omdat veel patiënten zeggen dat ze nergens anders terecht kunnen met hun klachten", zegt de woordvoerder.

Second opinion

Sommige melders krijgen het advies om naar hun huisarts of naar een ander ziekenhuis te gaan voor een second opinion. Anderen worden doorverwezen naar de juridisch adviseur van de stichting om te kijken of er mogelijk een claim kan worden ingediend tegen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. De adviseur heeft hen ook aangeraden om hun klacht bij het IGZ neer te leggen. Het IGZ laat weten dat het hele ziekenhuis al onder verscherpt toezicht staat en dat nieuwe meldingen in dat lopende onderzoek worden meegenomen.