Drie jaar wachten op Vijftig tinten op Goeree-Overflakkee

Aangepast op

Rectificatie 27-11-12: Onderstaand bericht blijkt niet te berusten op feiten. Wij zijn er ten onrechte vanuit gegaan dat de berichten in het AD en Rotterdams Dagblad juist waren. Daarvoor bieden wij onze excuses aan. De 700 reserveringen betreft het totale aantal reserveringen in geheel Zuid-Holland en Noord-Holland. Op Goeree Overflakkee was er sprake van slechts 45 reserveringen. Waar het bericht dan wel vandaan komt, is niet bekend.

Woon je op Goeree-Overflakkee en wil je de bestseller Vijftig tinten grijs uit de plaatselijke bibliotheek lenen, dan moet je even geduld hebben. Het erotische boek is in de gelovige gemeente zo populair, dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Dat meldt het Rotterdams Dagblad.

Volgens de krant zijn er op dit moment 679 mensen die moeten wachten tot ze het exemplaar in hun handen krijgen. En dat terwijl er maar 12 boeken beschikbaar zijn, die ook nog eens verdeeld zijn over meerdere bibliotheken. Even een rekensommetje: bij een gemiddelde uitleentermijn van drie weken betekent dit dat wanneer je achteraan de rij aansluit, je meer dan drie jaar moet wachten.

'Seks hoort erbij'

Behalve de uitleenexemplaren zijn, net als in de rest van het land overigens, de nieuwe exemplaren erg populair bij de boekhandels. De predikant van de Exoduskerk uit het dorpje Sommelsdijk kijkt niet raar op van het succes, zegt hij tegen het Dagblad: "Seks hoort bij het leven, er worden nog steeds kinderen uit geboren. Ik zou het zelfs kortzichtig vinden als de bibliotheek het boek niet zou uitlenen omdat hier zoveel gelovige mensen wonen: dan moet de Bijbel ook verboden worden, want daar staat als in wat God verboden heeft."

Het eiland Goeree-Overflakkee kan beschouwd worden als zeer gelovige gemeente. De SGP werd hier vorige week nog veruit de grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze kregen 30 procent van de stemmen. De verkiezingen werden gehouden in aanloop naar de gemeentelijke herindelingen.

Door: Dorien